Věděli jste, že bílá rýže před příchodem na stůl se loupe, bílí, brousí, leští a zasklívá? Mezi bílou a natural rýží je obrovský rozdíl ve výživové hodnotě. Všimněte si výživových hodnot bílé rýže. Obsahuje minimum bílkovin a tuků, její biochemická struktura je podobná jednoduchým cukrům. Na tělo má podobný účinek jako výrobky z bílé mouky.
5 stupňů rafinace bílé rýže
- Loupání – během této fáze se odstraní ze surové rýže vrchní obal, který chrání zrno uvnitř a za který je zrno přichyceno k rostlině.
- Bělení – dalším zpracováním se třením odstraní z rýže vnitřní film, který zahrnuje i vnitřní vrstvy – nadklíčky a další fragmenty zrna.
- Broušení – v této fázi se odstraní pomocí brusných strojů další fragmenty z povrchových vrstev (zbytky z předchozích procesů).
- Leštění – leštění probíhá ve spirále. Leštění dodá zrnu příjemný vzhled. Přidá se také malé množství lněného oleje, čímž se zvýší stupeň lesku zrna.
- Zasklívání – poslední fáze, ve které se dosáhne vysoké bělost a lesk zrna, ale odstraní se vitamín B1. Nakonec se provádí kropení zrna vrstvou mastku a glukózy. V tomto procesu se používá také parafín.
Takto upravená (rafinovaná) rýže je připravena ke konzumaci. Taková bílá rýže obsahuje pouze škroby s nízkým obsahem bílkovin, minerálních látek, tuků a vitamínů. Parafín použitý k zasklívání rýže může mít škodlivý vliv na žaludeční sliznici.
Natural (celozrnná) rýže
Syrová rýže není jídla, ale jakmile se syrová rýže oloupe, tak už je jídla. Takto vzniká rýže natural . Tato rýže neprochází procesy jako bílá rýže.
Natural rýže obsahuje 6-8% bílkovin ( bohatá na esenciální aminokyseliny ), 80% sacharidů a cca. 3% tuku. Obsahuje vitamíny skupiny B, E, kyselinu listovou a minerály vápník, hořčík, draslík, sodík, síru, měď a zinek . Obsah těchto cenných látek závisí na druhu rýže.
Rýže typu „parboiled“ prochází zpracováním, během kterého se namočí na několik dní do vody a nakonec se ošetří párou. Díky tomuto procesu obsahuje 2-4 krát více vitamínů skupiny B a železa než ostatní druhy rýže.
Další vlastnosti rýže natural
Rýže natural je velmi dobře stravitelná, lehká na žaludek a nezpůsobuje nadýmání . Je přirozeně bezlepková a vhodná pro lidi s celiakií, či intolerancemi. Rýže je velmi vhodná potravina, bohatá na vitamíny, minerální látky a další stopové prvky.
Protizánětlivé vlastnosti rýže natural
Rýže natural jenejlepší zrno pro její protizánětlivé účinky . Při koupi rýže natural upřednostňuje rýži z biologického zemědělství, protože vnější obal rýže s velkou pravděpodobností bude obsahovat pesticidy. Většina onemocnění je často spojena se zánětlivým stavem v organismu. Proto je důležité si vybírat potraviny s protizánětlivými účinky. Makrobiotika dokonce doporučuje během akutního zánětu konzumovat pouze rýži natural dochucenou lněnými a dýňovými semínky.
Upozornění: Všechny informace o výživových a zdravotních tvrzeních uvedené na našich stránkách jsou pouze souborem informací volně přístupných z domácích a zahraničních informačních zdrojů a za žádných okolností nejsou důkazem o skutečném působení potraviny, případně jejích výživových a léčivých účincích. Dovolujeme si vás upozornit, že všechny informace na této stránce mají informační charakter a v žádném případě neslouží jako náhrada léčby předepsané lékařem.