Třtinová melasa BIO 540g Natural Jihlava
Melasa je tmavě hnědý až černý sirup. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Melasa je vlastně čistá šťáva, která vzniká po vylisování cukrové třtiny. Následně se z melasy extrahuje cukr, avšak všechny cenné látky v ní zůstávají. Opakovaným extrahováním, tak v melasu zůstávají vysoce koncentrované minerální látky, zejména železo .
Neobsahuje barviva, konzervační látky ani jiné chemické přísady. Melasa je nesířená a neslazená. Obsahuje řadu minerálních látek a minerálů. Jeden z nejbohatších zdrojů organického železa.
Melasa obsahuje:
- vitamíny: B1, B2, B6, C, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou
- minerály: vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, sodík, zinek, měď, chrom
- nenasycené mastné kyseliny: kyselinu linolovou, kyselinu linolenovou a kyselinu olejovou
- bílkoviny
- 18-20% cukru: jen fruktóza a glukóza
Obsah minerálních látek:
- Vápník: 842 mg
- Hořčík: 181 mg
- Fosfor: 60 mg
- Železo: 15,8 mg
Způsob použití:
- dochucení jogurtů či rostlinného mléka
- doslazení vloček, cerálií a zákusků
- rozpustit v teplé vodě a přidat citrónovou šťávu
- doslazení kávy, kakaa a pudinku
- natírání pokožky při kožních problémech
Melasa je vhodná také jako dietní potravina, například pro lidi, kteří mají omezený příjem cukru. Melasa se totiž používá jako sladidlo, ale přitom žádný cukr neobsahuje. Obsahuje pouze glukózu a fruktózu, které jsou při dietetickém režimu dovoleny. Jsou významné tím, že působí velmi dobře na trávení a ve vašem trávicím traktu nezůstávají a nekvasí v něm, ale rychle se vstřebou a dodají tělu potřebnou energii.
Melasa se vyznačuje velmi výraznou a speciální chutí. Doporučuje se konzumace 1-3 lžiček jako lék, buď samostatně nebo zamíchané v jídle.
Složení: třtinová melasa* *=BIO
Výživové hodnoty na 100g
- Energie: 1244 kJ (298 kcal)
- Tuky: 0,2 g
- z toho nasycené: 0,2 g
- Sacharidy: 69,6 g
- z toho cukry: 58,8 g
- Bílkoviny: 3,7 g
- Sůl: 0 g
Země původu: Paraguay
Hmotnost: 540g
Přidat hodnocení:
Přidat reakci na komentář: