Slady a sirupy
Slady a sirupy se vyrábějí nejčastěji z rýže, kukuřice a ječmene. Skládají se většinou ze sladového cukru maltózy a dalších polysacharidů, které se v těle pomalu štěpí a tak dodávají energii dlouhodobě a postupně.
Obilné slady mají vyšší obsah složených cukrů, ale nižší glykemický index v porovnání se sirupy. Jsou také méně sladší než sirupy, ale hustší.
Sladenka není slad . Jsou to dvě různé suroviny a jejich použití je různé. Neustále zde vznikají diskuse ze kterých vyplývá, že stále není jasný podstatný a základní rozdíl mezi těmito dvěma surovinami a také to, na co jsou určeny a jak ovlivňují kváskování. Dokonce se nesprávně používají iv některých chybných receptech. Proto pro ty, kteří mají zájem na pochopení rozdílu je zde vysvětlení v našem článku SLADENKA NENÍ SLAD. JAKÝ JE NEJLEPŠÍ SLAD K PEČENÍ?